Ponnycupen

Ponnycupen är en utbytestävling, mellan ridklubbar i Stockholms län, i hoppning och dressyr. Tävlingen är en lagtävling och både hemma- och bortalag tävlar på varandras hästar.

I dressyr är det 4 ryttare/hästar och i hoppning 6 ryttare/hästar som startar i varje match. Varje vunnen match ger 2 poäng, oavgjort ger 1 poäng samt förlorad match 0 poäng.

Resultaträkning

Innan lagets resultat räknas ihop, tas det sämsta resultatet för varje lag bort .
Om de 4 startande i dressyrlaget t.ex. har 175, 167, 151, 142 poäng, tar man först bort det sämsta (här 142p) och de övriga räknas ihop. Här blir alltså lagets totalpoäng 493.

Om det andra lagets poäng blir lägre, får vi 2 poäng för vunnen match. Skulle vi förlora blir det 0 poäng. I dressyr är det nästan, som man kanske kan förstå, omöjligt att få en oavgjord match. I hoppning däremot, är det inte ovanligt med oavgjort. Här räknar man istället antalet fel, och poängen för vunnen, förlorad eller oavgjord match räknas på samma sätt som för dressyren.

Föräldrar till de barn som är med i Ponnycupen hjälper till som funktionärer före, under och efter dessa matcher. Det innebär till exempel att skjutsa till bortatävlingar och göra i ordning smörgåsar, baka bullar och ordna med kaffe och saft vid hemmatävlingar. Föräldrarna får även hjälpa till som hinderbyggare, domarsekreterare och tidtagare.

Läs mer och se resultat på Stockholms Läns Ridsportförbund.

Uppdaterad: 07 SEP 2017 20:50 Skribent: Anna Hyensjö